Home
Gallery
Info
Articles
Blogg
E-mail
Exhibition
Workshops
Links
Guestbook

12 Juni -10

En veckas dykning med Rebreather i Norge.
Det blev bilkörning med släp som vi lastat dykutrustning i och min lilla hund Lukas fick plats i bilen. En vacker resa över berg och genom dalar till Gulen som ligger vid västkusten.
Vi valde att resa en vecka senare i år och hoppades på att slippa algblomningen men vi landade på Gulen i sluttampen av denna. Längs den svenska och norska västkusten lyser vattnet turkost på sina ställen och tittar man på satellitbilder ser man detta tydligt. Orsaken är en jätteblomning av kalkalgen Emiliana huxleyi. Detta gjorde att det var bra sikt först på 25 meters djup och neråt.
Vi beslutade oss för att hoppa över sista dykdagen och köra upp i bergen för att titta närmare på Lyngstøylvattnet.

Lyngstøylvattnet:
En liten by från 1800-talet låg i den här dalen. Som i andra byar fanns det bla byggnader, vägar, broar, träd och här rann det även en liten bäck genom byn. En mörk natt 1908 rasade en del av berget ner och blockerade bäcken. På bara några dagar låg hela byn under vatten.
Vi gjorde ett dyk på 1 timme och 42 minuter och vattentemperaturen var 7 grader. Detta hade jag aldrig klarat utan RB´n. Jag hade troligtvis klarat ett dyk på 40 minuter.

RB´n har fungerat utan problem under hela veckan i Norge. Under dyket i Lyngstøylvattnet testade jag att gå över till öppet system en stund. Förutom allt oväsen det blir av bubblorna blev kylan i vattnet mer påtaglig. Jag gillar RB-dykning mer och mer. Mmm...

Här är en del bilder från Lyngstøylvattnet:


Ingvar testar kameran


Stengärde


Ingvar ordnar till sikten för att vi ska känna oss hemma :)


Landskap från utkanten av byn (Titel: den huvudlösa dykaren :)


Stengärde vid vägen och delar av staket


Skogsdykning


Bro (viadukt)



Här gick troligtvis den lilla bäcken


Rester av byggnaderna


Delar av tak på en av byggnaderna


Thats it folks! .....................................................................................Detta foto har Ingvar tagit.


 
Visitors: